05. april – Otvorena Jedinica za hitnu pomoć u Petnjici

0
42

Zavod za Hitnu medicinsku pomoć zvanično je počeo sa radom 1. aprila 2010. godine, istog dana 2021. godine. otvorena je i jedinica za Hitnu medicinsku pomoć u Petnjici.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Suad Numanović, na svečanosti upriličenoj u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, pozdravio je sve prisutne i uputio zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji otvaranja Hitne medicinske pomoći Petnjica, od Ministarstva zdravlja do lokalne samouprave i svakako dobronamjernih pojedinaca – donatora.

Donošenjem Zakona o Hitnoj medicinskoj pomoći u avgustu 2020. godine stekli su se uslovi da Jedinica za HMP Petnjica bude otvorena.

Dr Numanović izrazio je veliko zadovoljstvo i sreću zbog uspješne realizacije dugogodišnje ideje, uz naglasak da građani Petnjice ostvaruju Ustavom zagarantovano pravo da svima bude dostupna zdravstvena zaštita.

Godišnje se na nivou svih organizacionih jedinica Zavoda za HMP Crne Gore, obavi 350 000 pregleda, kako u ambulanti tako i na terenu – što čini oko 1000 zdravstvenih usluga na dnevnom nivou.

Ove činjenice ukazuju na neophodnost postojanja Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć, kao i velikom povjerenju građana Crne Gore prema Zavodu.

Novoformirana Jedinica za HMP Petnjica, omogućavaće neprekidnu zdravstvenu zaštitu svim građanima 24h dnevno 365 dana u godini.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Veljo Čađenović, u svom obraćanju je naveo da su ulozeni maksimalni napori i zajednicki trud kako bi građani Petnjice imali zdravstvenu zaštitu.

Čađenović je istakao da su se uvjerili da objekat ispunjava sve uslove koje građani Petnjice zaslužuju, kako kaze, nastaviće da i dalje poboljšavaju uslove da bi građanima obezbijedili efiksnu medicinsku zaštitu, kako ne bi odlazili do Berana, nego u svojoj Opštini.

Pored Hitne medicinske pomoći u Petnjici, sticanjem uslova realizovaće se otvaranje organizacionih jedinica u Gusinju, Tuzima, Šavniku i Plužinama.