05. maj – Međunarodni dan babica

0
65

Već tri decenije u cijelom svijetu se svakog 5. maja obilježava Međunarodni dan babica. Ove godine se ovaj Dan obilježava pod sloganom Sto godina napretka. Zanimanje babice je jedno od najljepših i najplemenitijih, ali ujedno i najodgovornijih zanimanja. One brinu o trudnicama prije, tokom i poslije porođaja i odgovorne su za dva ljudska života.

– Profesija babice je jedno od najstarijih zanimanja jer postoji koliko i porođaj. U antičkim vremenima poziv babica je bio isključivo rezervisan za ženski pol, jer su tada babice mogle biti samo žene koje su se bar jednom porađale, što je automatski isključivalo muški pol za bavljenje ovom profesijom. I danas su babice uglavnom žene, iako se u posljednje vrijeme u svijetu za ovaj poziv školuju i muškarci. Međunarodni dan babica Svjetska zdravstvena organizacija je ustanovila 1992. a inicijativa je potekla 1987. na Međunarodnom kongresu babica koji je održan u Holandiji. Cilj je bio da se skrena pažnja javnosti na značaj ove profesije – istakla je glavna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG Sanja Šofranac.

Ona je navela da sada u crnogorskim porodilištima radi 125 babica, od toga njih 25 u Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

– Podaci za 2021. godinu govore da je u prosjeku jedna babica učestvovala pri rađanju 128 beba. Od ovog broja u Porodilištu KCCG za isti period rođeno je 3.210 beba što predstavlja skoro 46% ukupno rođenih beba na teritoriji Crne Gore za navedenu godinu. U proteklih deset godina u Porodilištu KCCG rođeno je 31.102 bebe što znači da je prosječan broj živorođenih beba u našem Porodilištu po jednoj babici bio 1.244 bebe. Ima li uopšte ljepšeg osjećaja u jednom poslu od ovog.

Biti babica, ne znači samo raditi u porodilištu. Velike zasluge pripadaju i zaposlenim babicama na primarnom nivou zdravstvene zaštite gdje se dijagnostikuje i prati tok trudnoće, a zatim nakon izlaska porodilje i bebe iz porodilišta prati period babinjara – istakla je Šofranac.