05. novembar – SZO odobrila hitnu upotrebu indijske vakcine protiv koronavirusa

0
108

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je za hitnu upotrebu antikovid vakcinu proizvedenu u Indiji, preparat koji su indijska regulatorna tijela odobrila i prije nego što je potpuno završeno testiranje za njenu bezbijednost i efikasnost.

SZO je saopštila da je odobrila vakcinu Kovaksin, koju proizvodi indijska kompanija Barat biontek. To je osma antikovid vakcina koja je dobila odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije.

– Odobrenjem ove vakcine za hitnu upotrebu proširuje se dostupnost vakcina, najefikasnijih medicinskih sredstava koja imamo da okončamo pandemiju – rekla je dr Marianđela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO.

Kovaksin je proizveo Barat Biotek zajedno sa Indijskim savjetom za medicinska istraživanja, vodećeg istraživačkog tijela zemlje. Pravi se sa umrtvljenim koronavirusom da podstakne imuni odgovor i daje se u dvije doze.

SZO je navela da je ustanovljeno da je vakcina efikasna oko 78 odsto u sprečavanju kovida-19, i da je „izuzetno pogodna“ za siromašne zemlje zato što se mnogo lakše skladišti.

Grupa stručnjaka koje je angažovala SZO navela je da nema dovoljno podataka o bezbijednosti i efikasnosti vakcine kod trudnica i da se planiraju studije koje će se baviti tim pitanjem, javlja N1