05. oktobar – Novi skener za građane Nikšića

0
303

Stanovnicima Nikšića, Šavnika i Plužina, od danas je na raspolaganju novi multislajsni skener u Opštoj bolnici Nikšić, koji će im omogućiti kvalitetnu CT dijagnostiku, zbog koje su se ranije upućivali u Klinički centar Crne Gore.

Aparat vrijedan 330.000 eura u rad je pustio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, koji je rekao da su sredstva opredijeljena iz kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore.

– Pored nikšićke, novi skener dobiće i opšte bolnice Berane i Bijelo Polje i Specijalna bolnica Risan. Riječ je o aparatu najnovije generacije koji ima izuzetne karakteristike. Stari aparat, koji u Bolnici Nikšić već izvjesno vrijeme nije bio u funkciji, bio je četvoroslajsni, a novi je osamdesetslajsni, što znači da će rezolucija i kvalitet snimaka biti vrhunski, znatno kraće vrijeme snimanja i mnogo manje zračenje u odnosu na stari aparat – rekao je Hrapović.
Takođe, novi aparat ima mogućnost snimanja cijelog tijela i ono što je novo u odnosu na stari je mogućnost snimanja krvnih sudova i sprovođenje drugih sofisticiranih procedura.
Nabavkom medicinske opreme, prema riječima Hrapovića, Ministarstvo zdravlja, spovodeći politiku Vlade Crne Gore, realizuje jedan od programskih ciljeva, a to je obezbjeđivanje uslova u zdravstvenim ustanovama za pružanje zdravstvene zaštite građanima u mjestu boravka.
Direktor Opšte bolnice Nikšić dr Ilija Ašanin istakao je da aparat najnovije tehnologije omogućava radiolozima da obavljaju najsloženije dijagnostičke procedure, čime se otvaraju mogućnosti da se i u terapeutskom dijelu proširi opseg usluga. On je naveo da u radiološkoj službi radi pet radiologa i da su dva ljekara na specijalizaciji iz te oblasti.
Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je nabavka ovako savremenog i vrijednog aparata potvrda da Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja predano rade na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.