04. oktobar – Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja

0
258

Seksualno nasilje u Crnoj Gori postoji, žrtve nikad nisu krive i društvo ih ne smije osuđivati, a veliki problem predstavljaju niske kazne za počinioce i to što veliki broj njih ostaje nekažnjen. To su poručile predstavnice nevladinih organizacija (NVO) Sigurna ženska kuća, SOS telefon Nikšić i Prima, koje su na Trgu nezavisnosti u Podgorici organizovale Akciju u okviru projekta Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja, koji će sprovoditi narednih 18 mjeseci uz podršku Evropske unije.
Program menadžerka u NVO Sigurna ženska kuća, Jovana Hajduković, kazala je da je cilj akcije objelodaniti javnosti da seksulano nasilje postoji u Crnoj Gori.
– Ukolko uzmemo podatke Savjeta Evrope da je svako peto dijete u Evropi bilo žrtva seksualnog nasilja, ne možemo da zatvorimo oči i da kažemo da to u Crnoj Gori ne postoji. Ako nema dovoljano prijavljenih slučajeva, ne možemo reći da ono ne postoji – rekla je Hajduković.
Ona je pojasnila da je namjera da se kroz edukaciju stvori klima u kojoj seksualno nasilje nije prihvatljivo. Ocijenila je da su kazne za seksualno nasilje niske i da su, u procesuiranim slučajevima izrečene kazne bile blizu minimuma ili minimalne.
Prema njenim riječima, najveći broj počinilaca ostaje nekažnjen, jer je, kako je navela, vrlo teško dokazati slučaj seksualnog nasilja. Ona je kazala da u Crnoj Gori nije rađeno sveobuhvatno istraživanje koje se tiče rasprostranjenosti te pojave, ali da podaci na svjetskom nivou pokazuju da oko 30 odsto žena tokom života doživi neki vid seksualnog nasilja.
Ona je kazala da su kroz praksu uvidjeli poteškoće koje žene imaju prilikom prijavljivanja seksualnog nasilja i predrasude koje ih sprečavaju da otvoreno govore i prijave nasilje.
Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da je današnja akcija prva javna, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o prisutnosti seksualnog nasilja.
– Žena nije kriva. Ničim što je rekla, obukla ili kako se ponašala nije izazvalo nasilje koje je preživjela. Želimo da razbijemo stereotip po kojem su žene dužne da pristaju na seksualne odnose koje ne žele – poručila ja Perović Ivanović.