06. oktobar – Vakcina protiv HPV do kraja godine

0
258

Ministarstvo zdravlja uvešće do kraja godine u kalendar imunizacije vakcinu protiv Humanog papiloma virusa (HPV) i ponuditi je, kao preporučenu, djevojčicama od devet do 11 godina, kazali su Dnevnim novinama iz tog resora na čijem je čelu ministar Kenan Hrapović.

– Vakcina će biti preporučena, ali ne i obavezna. Vakcina protiv HPV je indikovana za aktivnu imunizaciju osoba uzrasta od devete godine života i starijih, kako osobama ženskog, tako i muškog pola. Po preporuci Nacionalne savjetodavne komisije za imunizacije (NITAG) kod nas će se ponuditi djevojčicama uzrasta od devet do 11 godina – kazali su iz ministarstva.

HPV vakcina, kako su objasnili, služi za sprečavanje infekcije HPV virusom (vakcina protiv humanog papilomavirusa 9-ovalentna tipovi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), koji je jedan od uzročnika karcinoma cerviks, vulvu, vaginu i genitalnih kondiloma (Condyloma acuminata), uzrokovanih određenim tipovima HPV-a.

Hronične nezarazne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti kako u svijetu tako i kod nas, podsjetili su iz ministarstva i dodali da je najveći procenat smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, dok su na drugom mjestu maligna oboljenja.

– Najbolji vid sprečavanja pojave oboljenja je prevencija, a imunizacija je najefikasnija preventivna mjera. Zato je Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) predložila Ministarstvu zdravlja da ponudi građanima Crne Gore i uvede u kalendar imunizacija vakcinu protiv Humanog papiloma virusa (HPV). Ovu vakcinu, koja djeluje na sprečavanje infekcije Humanim papiloma virusom za koga se smatra da je jedan od uzroka nastanka raka grlića materice, ali i rektuma i drugih, preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, a uvedena je i u velikom broju zemalja Evropske unije – pojasnili su iz ministarstva.

Uvođenje HPV vakcine, uz Nacionalni skrining za rak grlića materice, koji se već sprovodi u Crnoj Gori, ističu, doprinijeće značajnom smanjenju obolijevanja od raka grlića materice, a samim tim će se smanjiti i smrtnost od ove bolesti.

Iz ministarstva podsjećaju da se u Crnoj Gori izvode tri skrining programa, od kojih se dva izvode na nacionalnom nivou za rak debelog crijeva i rak grlića materice, za koje je nabavljena kompletna oprema. Skrining program za karcinom grlića materice sprovodi se od 18. jula 2016, a skrining program za karcinom debelog crijeva od 1. juna 2013. godine.