06. novembar – Kliničkom Centru Crne Gore uručen defibrillator

0
255

Kliničkom Centru Crne Gore danas je uručen uređaj za reanimaciju pacijenata – defibrilator, koji će se koristiti na Klinici za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola. Uređaj je nabavljen u okviru projekta Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama, koji sprovodi Ministarstvo finansija Crne Gore u saradjni sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Republike Slovačke.

Ovom prilikom, dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog Centra Crne Gore zahvalio se na vrijednoj donaciji.
– U ime KCCG imam čast da pozdravim naše prijatelje iz UNDP-a, Ambasade Republike Slovačke i Ministarstva finansija i da im se zahvalim u ime Klinike za anesteziju i terapiju bola na jednoj sjajnoj donaciji koju su opredjelili za KCCG. Ovo je samo nastavak naše uspješne saradnje sa Republikom Slovačkom i UNDP, i nadam se da ćemo biti u prilici da kompletna donirana sredstva i opremu koju dobijamo od ovih organizacija, upotrijebimo na pravi način, kao i da ćemo opravdati povjerenje koje imamo već dugi niz godina od pomenutih institucija – kazao je dr Eraković.

Nj.E. Roman Hloben, ambasador Slovačke Republike u Crnoj Gori iskazao je zadovoljstvo što je opet u KCCG-u.
– Privilegija mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje i što imam mogućnost da zajedno sa misijom UNDP-a svečano uručim donaciju Kliničkom centru Crne Gore. To je već druga donacija Slovačke nakon doniranja špalt lampa u maju ove godine, tako da mislim da je to dokaz da sam postao iskren prijatelj, ne samo Crne Gore nego posebno Kliničkog centra. Što se tiče ovog aparata, želim da bude što manje u upotrebi, i ako već treba da se upotrijebi neka uvijek spasi život – kazao je ambasador Hloben.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori istakla je da je današnji događaj dio šire podrške koju UNDP pruža unapređenju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

– Koristim ovu priliku da se u zahvalim našem direkotru koji je usmjerio ovaj aparat put nas, kao i donatorima. Defibrilator je elektro-medicinski aparat, namjenjen za defibrilaciju srca, da utvrdi prisustvo srčane radnje, da utvrdi poremećaj srčanog ritma, i da ih transformiše u ritam sinusa. Svaka srčana aktivnost i srčani rad koji je pokrenut ovim aparatom, uz veliku zahvalnost donatorima, da to bude vaša satisfakcija, a naše je zaista veliko zadovoljstvo na vašem doprinosu i pregalaštvu u tom smislu – kazao je ovim povodom dr Hasib Lukač, direktor Klnike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola.