07. avgust – Naučnici zbunjeni zbog naglog pada novoinficiranih – Velika Britanija

0
125

Naučnici su zbunjeni naglim padom dnevnog broja zaraza virusom korona u Velikoj Britaniji uprkos slabijim mjerama. Broj novih slučajeva se u samo dvije sedmice i više nego prepolovio sa 54.674, koliko je registrovano 17. jula, na 22.287 slučajeva 2. avgusta.

– Niko zapravo ne zna šta se događa – rekao je epidemiolog dr Džon Edmunds sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. Konkretno, nije jasno pokazuju li ove brojke da je vrhunac trećeg talasa prošao ili se radi o trenutnom zastoju zaraze prouzrokovanim složenim društvenim faktorima. Širenje zaraznije delta varijante virusa korona u Velikoj Britaniji činilo se, uprkos uspješnom programu vakcinacije, kao nadolazeća velika kriza. Eksponencijalni rast broja infekcija od juna doveo je do toga da se predviđalo kako će se dnevno bilježiti više od 100.000 novih slučajeva, a strahovalo se i od prevelikog pritiska na britanski zdravstveni sistem u vidu hospitalizacija. U takvoj klimi, mnogi su naučnici smatrali da je vladino potpuno ublažavanje mjera bezobzirno.

Dr Edmunds kaže da ovi podaci, međutim, ne znače da se u Britaniji razvio kolektivni imunitet.

– Pad broja slučajeva donekle je bez presedana, u smislu da se taj trend pokazuje širom zemlje, jer takve situacije su zabilježene tek nakon lokdauna. Ipak, kolektivni imunitet manifestovao bi se na različitim mjestima u različito vrijeme – objasnio je dr Edmunds, prenosi B92.