08. avgust – Vakcine završavaju u smeću – Njemačka

0
17

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina vakcine baca u smeće.

Sada je plan da se višak pokloni siromašnjijim zemljama – ali samo vakcine na bazi vektora, piše Dojče vele.

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcine, od kojih je više od polovine “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu.

– Porast količine bačenih vakcina tokom ljeta je direktna posljedica pada spremnosti stanovništva na vakcinisanje – saopštilo je bavarsko Ministarstvo zdravlja na upit njemačkog javnog servisa.

I u Baden-Virtembergu je rok trajanja 4000 doza vakcina AstraZeneca istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Slične akcije su sprovođene i u drugim njemačkim saveznim pokrajinama.

Ove sada bačene vakcine su već bile isporučene centrima za imunizaciju. Nejasno je koliko je doza vakcina bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer ljekari to ne moraju nikome da prijavljuju.

Višak vakcina kojima nije prošao rok upotrebe, pokrajine vraćaju saveznoj vladi. Budući da je trenutno potražnja vakcina znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravlja je najavilo da će “tokom augusta” pokrajina prestati da isporučuje količine na koje imaju pravo po ključu – broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju naruče.

Sada, kada je domaće stanovništvo podmireno, Njemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza vakcine AstraZenece inicijativi COVAX koja distribuira vakcine siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je takođe najavilo da će tokom avgusta odustati od daljnjih narudžbi vakcine Džonson & Džonson – u korist drugih evropskih zemalja, prenosi Danas.