08. decembar – Skladno raspoređena sva tri nivoa zdravstvene zaštite

0
224

U osam gradova u okviru zdravstvenih ustanova postoje porodilišta, i to u sedam opštih bolnica Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Bar, Cetinje, Kotor i Nikšić, kao i u Podgorici u Kliničkom centru Crne Gore.

Pored bolnica u domove zdravlja sa stacionarom porodilišta imaju u Ulcinju, Rožajama i Plavu.

U Crnoj Gori porodilište nema 13 gradova, a stanovnice tih opština usluge ginekologa mogu da dobiju u matičnim domovima zdravlja, saopštila je generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu dr Mevlida Gusinjac.

Porodilišta nemaju opštine Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Plužine, Petnjica, Danilovgrad, Tuzi, Budva, Tivat, Herceg Novi, Gusinje i Šavnik.

Kako je objasnila agenciji MINA, po Pravilniku o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog doktora, ginekolog u ambulanti izabranog doktora za žene treba da ima registrovanih žena, od 13-65 godina, najmanje pet hiljada, a najviše osam hiljada pacijentkinja.

Dr Gusinjac je rekla da se u svim domovima zdravlja trudnice, kroz mjesečne kontrole, redovno kontrolišu kod ginekologa, a po potrebi i češće.

Dr Gusinjac je kazala da u domovima zdravlja rade i Savjetovališta za trudnice, i da sve trudnice ginekolozi upoznaju sa orijentacionim terminom porođaja, kao i znacima početka porođaja kako bi se na vrijeme javile u porodilište.

Prema njenim riječima, sva tri nivoa zdravstvene zaštite, kad je u pitanju ginekologija i akušerstvo, skladno su raspoređena po medicinskim kriterijumima, tako da niko nije uskraćen za pružanje zdravstvene zaštite.

– Kada je u pitanju samo akušerstvo, onda se tu posebno vodi računa o bezbjednosti porođaja, a samim tim bebe i majke, da bude što bezbjednije, da se porođaj sprovodi u što bolje opremljenim centrima, gdje postoji mogućnost stalnog prisustva akušera, babice, odnosno kompletnog tima za pružanje tretmana – rekla je dr Gusinjac.