08. novembar – Razmotren Nacrt zakona o ljekovima

0
250

Koordinacioni odbor farmaceutske i medicinske privrede Privredne komore Crne Gore, na sjednici održanoj 8. novembra razmotrio je Nacrt zakona o ljekovima i Pravilnik o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po snizenoj stopi PDV-a, koji će u primjeni biti od 1. januara 2020. godine (u dijelu koji se odnosi na medicinska sredstva).

Sjednicu je vodio Petar Popović, predsjednik Odbora, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović, načelnik Direkcije za poreski sistem i poresku politiku u Direktoratu za poreski i carinski sistem Ministarstva finansija Jovica Petričević, poreski inspektor Nikaš Petrušić, te predstavnici Ministarstva zdravlja Milica Golubovic i Fonda za zdravstveno osiguranje Milena Cvijanović i Aleksa Miranović.

Zakon o ljekovima je u još u obliku nacrta i treba da se usvoji, najvjerovatnije, do kraja godine. Njime se uređuju uslovi za proizvodnju, promet i ispitivanje ljekova za humanu i upotrebu u veterinarstvu, mjere za obezbjeđivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti, nadležnosti organa u ovoj oblasti, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti. Dogovoreno je da članovi Odbora najkasnije za dvije sedmice dostave prijedloge i sugestije na Nacrt.

Na sjednici je odlučeno da članovi KO, najkasnije do petka 15. novembra 2019. godine, dostave svim relevantnim institucijama prijedloge i sugestije na Pravilnik o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV-a. Tokom sjednice, privrednike je interesovalo kako će izmjena stope PDV-a, koja se očekuje, uticati na već zaključene ugovore koji će se realizovati i u 2020. god, te da li su Ministarstvo finansija i svi naručioci svoje finansijske planove uvećali za vrijednost PDV-a za 2020. godinu.