09. avgust – Za sve svakodnevne aktivnosti građani moraju imati covid-propusnicu – Francuska

0
111

U Francuskoj će se od sada sve svakodnevne aktivnosti, poput odlaska na kafić ili vožnje javnim prevozom, biti dopuštene samo onima koji pokažu potvrdu da su se vakcinisali, preboljeli covid-19 ili imaju negativan nalaz na koronavirus, jer na snagu stupa kontraverzna mjera koja je izazvala masovne proteste u zemlji.

Stroža pravila, uključujući obavezno vakcinisanje svih zdravstvenih radnika do 15. septembra, biće na snazi do sredine novembra i primjenjivaće se na sve punoljetne osobe. Tinejdžeri starosti od 12 do 17 godina moraće da imaju takvu potvrdu od 30. septembra.

Restorani, međugradski autobusi, avioni, sajmovi i zdravstvene ustanove samo su neka mjesta na kojoj će se morati pokazati digitalna zdravstvena propusnica koja je od sredine jula već potrebna za odlazak u kino, muzej ili na veći događaj.

Ministar zdravlja Olivier Veran rekao je za list Le Parisien da neka pravila neće biti stroga kako je planirano, poput valjanosti negativnog testa do 72 sata umjesto 48. Samostalno testiranje takođe je moguće pod uslovom da se sprovode uz nadzor ljekara.

Protest protiv mjera je privukao više od 200.000 ljudi. Masovni protesti održavali su se svakog vikenda otkako je predsjednik Emmanuel Makron najavio promjene sredinom septembra kako bi se zaustavio porast infekcija koronavirusom.

Od 67 miliona stanovnika Francuske, oko 63 posto ih je primilo bar jednu dozu vakcine protiv covida-19. Više od pola ih je potpuno vakcinisano, prenosi Hina.