10. avgust – Na zapadu Afrike pojavio se virus Marburga: Smrtnost i do 88 odsto

0
125

Zdravstvene vlasti u Gvineji potvrdile su prvi slučaj izuzetno smrtonosnog virusa Marburg, saopštila je večeras Svjetska zdravstvena organizacija.

Riječ je o prvom slučaju marburške virusne bolesti u zapadnoj Africi – ishod je bio fatalan, a do danas se on uglavnom pojavljivao na jugu i istoku tog kontinenta.

Kako je navedeno iz SZO, pacijent je liječen u lokalnoj bolnici, a stanje mu se naglo pogoršalo, nakon čega je preminuo. Nedugo zatim, sa Pasterovog univerziteta u Senegalu potvrđeno je kako je uzrok smrti – virus Marburga.

Sada se ustanovljavaju kontakti preminulog pacijenta, a sve se dešava u dijelu države prema granici sa Liberijom i Obalom Slonovače.

– Virus Marburga ima veliki potencijal za širenje, a to znači da moramo da ga zaustavimo što prije – saopštio je regionalni direktor SZO za Afriku Matsidiso Moeti.

Tokom ranijih slučajeva, smrtnost od virusa Marburg je varirala i iznosila je od 24 do 88 odsto. Virus se prenosi krvlju i sekretom. Nakon inkubacije, koja može potrajati do šest dana, bolest počinje visokom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom malaksalošću. Slijede povraćanje i dijareja, a potom i naglo smanjenje leukocita i trombocita. Bolest dovodi do velikog oštećenja organa, pa je često ishod fatalan.