09. oktobar – Mentalno zdravlje i blagostanje – globalni prioriteti

0
13

Učinimo da mentalno zdravlje i blagostanje za sve bude globalni prioritet – tema je Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2022.godine. Prošle godine na ovaj dan govorili smo o mentalnom zdravlju u svijetu nejednakosti, dok smo prije dvije godine govorili o potrebi da se u mentalno zdravlje ulaže više i upravo ovogodišnja tema objedinjuje ove dvije.

Bez većeg ulaganja u mentalno zdravlje, možemo oćekivati da će kriza u domenu mentalnog zdravlja, koja je neodvojiva od globalne zdravstvene krize, a na koju su se naslonile i nastavile i brojne druge društvene i ekonomske krize, pa i rat, trajati mnogo duže od same pandemije i svih pobrojanih kriza. Istraživanja i pokazuju da su posljedice svih kriza i katastrofa po mentalno zdravlje uvijek veće i dalekosežnije od samih kriza i katastrofa a mi smo, globalno gledano, nažalost, savremenici, učesnici i svjedoci isprepletanih kriza, radikalizacije, polarizacije i tribalizacije društva, saopštili su iz Kliničkog centra Crne Gore.

Ono što aktuelno, dakle, živimo je i globalna kriza mentalnog zdravlja, koja je podstaknuta i podstiče kratkoročne i dugoročne stresogene okolnosti i narušava mentalno zdravlje miliona ljudi. Istraživanja pokazuju da u svakom datom trenutku oko milijardu ljudi na planeti živi sa poremećajima mentalnog zdravlja, da će 1 od svake 4 osobe barem jednom u životu doživjeti neki od poremećaja mentalnog zdravlja, a tokom prošle godine bilježimo i porast incidence poremećaja iz spektra anskioznosti i depresivnosti za 25-30%. Ova godina nam je donijela i porast društvene i ekonomske nejednakosti, protrahovane konflikte, nasilje, izbjeglištvo i ogoljavanje interferencija u poštovanju ljudskih prava a naročito žena. Posljedice ovih okolnosti ćemo tek bilježiti i nositi se sa njima u vremenu koje je pred nama, istakli su KCCG.

Potrebna je mobilizacija cijelog društva, od svih donosilaca odluka do svakog građanina da se protiv negativnih društvenih stavova i praksi ustane, da se predrasude razbiju, da napokon zaista širom otvorimo vrata dobrom mentalnom zdravlju i blagostanju za sve i da napokon shvatimo da se problemi mentalnog zdravlja ne događaju samo drugima. Mentalno zdravlje se tiče svih nas, poručili su iz Klinike za psihijatriju KCCG.