10. oktobar – Stižu digitalni mamografi za sjevernu i južnu regiju

0
11

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin podržali su akciju dijeljenja edukativnih flajera učesnicima u saobraćaju, a povodom Ružičastog oktobra – mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Ministar zdravlja tom prilikom poručio je svim pripadnicama ljepšeg pola da vode računa o svom zdravlju i da posebno budu odgovorne prema sebi kada se govori o prevenciji, tačnije skrining programima kojima se otkrivanju rane promjene i kada je bolest izlječiva.

On je najavio i nabavku dva nova savremena, digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju kako bi ova dijagnostika bila dostupna na cijeloj teritoriji Crne Gore.

– Na ovaj način dodatno ćemo unaprijediti skrining dijagnostiku, posebno na mamografu, koji predstavlja zlatni standard kada je u pitanju rano otkrivanje kancerogenih promjena. Zato apalujem na naše dame da u toku godine jedan dan posvete ovom pregledu i tako obezbijede sigurnu i zdravu budućnost – kazao je Šćekić.

Dr Galić, kazao je da ustanova kojom rukovodi uz podršku i pomoć ostalih ustanova iz sistema planira niz aktivnosti tokom ovog ali i narednih mjeseci. On je zahvalio medijima na podršci i istakao njihov neprocjenjiv značaj i ulogu u osvješćivanju građana po svim pitanjima koja se tiču javnog zdravlja. I on je pozvao građanke da se odazovu pozivu i obave preventivne preglede.