10. maj – Liste čekanja u KCCG su najkraće u region

0
303

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević sa saradnicima, medicinskom direktoricom KCCG doc. dr Snežanom Raspopović, direktorkom Instituta za bolesti djece (IBD) dr Sonjom Milašinovič, direktorom Klinike za bolesti srca dr Nebojšom Bulatovićem i direktorom Interne klinike dr Sretenom Kavarićem, kao i direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje CG Seadom Čirgićem, održala je konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene liste čekanja u KCCG.
Tim povodom direktorka Kovačević je istakla da su liste čekanja u KCCG najniže u regionu.
– Podaci sa kojima raspolažemo govore da smo i u aprilu radili intenzivno, i da su liste čekanja između mjesec i mjesec i po – kazala je Kovačević.
Direktorica IBD, Sonja Milašinović, istakla je da problemi koji su bili evidentni u toj ustanovi nijesu nastali zbog loše organizacije, već više zbog odliva specijalističkog kadra u privatni sektor i opravdanih bolovanja.
-Međutim, dobrom organizacijom posla uspjeli smo da liste čekanja svedemo na minimum – kazala je dr Milašinović.
Direktor Klinike za bolesti srca, dr Nebojša Bulatović, kazao je, takođe, da su i na ovoj Klinici ostvareni značajni rezultati.
– Najbolji rezultati postignuti su u Centru za kardiohirurgiju, gdje je trenutno na listi čekanja 68 pacijenata, i čeka se dva do tri mjeseca – kazao je dr Bulatović i dodao da je najduža lista čekanja za kateterizaciju srca, na kojoj je 412 pacijenata.
Direktor Interne klinike, dr Sreten Kavarić, rekao je da je Iterna klinika uspjela da u prethodnom periodu liste čekanja na prvi pregled dovede u ravan gdje se za mjesec, kroz dopunski rad, mogu završiti gotovo za sve organizacione cjeline.
Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, rekao je da se trend opadanja listi čekanja nastavlja, tako da se opravdanim pokazalo davanje saglasnosti Ministarstva zdravlja i Fonda za uvođenje dopunskog rada.
– Sva finansijska sredstva koja su opredijeljena za tu namjenu, pokazala su svoju opravdanost i postigla puni efekat – ocijenio je Čirgić.
On je rekao da je, prilikom posjete fondovima zemalja regiona, saznao da se u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji na pojedine operacije čeka mnogo duže nego u Crnoj Gori.
On je istakao da su, bez obzira na stepen ekonomskog razvoja, izazovi u zdravstvenim sistemima svuda isti.
– S tim što se boljom organizacijom, uvođenjem dopunskog rada, jačanjem sopstvenih kapaciteta i efikasnijim trošenjem novca, postižu bolji efekti, što nam je i cilj – dodao je Čirgić