11. maj – Francuska donirala Crnoj Gori medicinsku opremu vrijednu 115.000 eura

0
46

Vlada Francuske donirala je Crnoj Gori medicinsku opremu vrijednu 115.000 eura, a donaciju je ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović uručio ambasador Francuske Kristijan Timonije. Ova donacija, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, organizovana je na inicijativu ministra za Evropu i spoljne poslove Žan-Iv Le Driana, u cilju pružanja podrške Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19 pandemije.

Donacija sadrži 10.000 maski FFP2, 5.000 rukavica, tri generatora kiseonika od 10 litara, dva generatora kiseonika od 20 litara, pet koncentratora od 10l/min, pet flumetara, 20 oksimetara, 300 nosnih kanila, 100 maski za visoku koncentraciju kiseonika, 200 maski za srednju koncentraciju kiseonika, pet aparata za neinvazivnu ventilaciju, 10.000 brzih testova za SARS-CoV-2.

Ministarska se zahvalila na inicijativi i organizaciji ove vrijedne donacije ambasadoru Timonijeu i ministru za Evropu i spoljne poslove, Le Drianiu, ističući da je donirana zaštitna i druga oprema veoma važna za sve naše zdravstvene radnike koji se više od godinu dana bore na prvoj liniji odbrane sa korona virusom.

Ambasador Timonije je ukazao je na značaj saradnje dvije zemlje, posebno u uslovima koje je nametnula pandemija koronavirusa.