11. maj – Obilježen dan dobrovoljnih davalaca krvi

0
301

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, obilježio 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.
Kako je saopšteno iz CKCG, Ministarstvo zdravlja je 18-u godinu za redom, dodijelilo priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, a priznanja je uručio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović koji je dobrovoljnim davaocima krvi čestitao njihov dan i zahvalio im na humanosti i solidarnosti koju iskazuju prema onima kojima je ta dragocjena tečnost potrebna.
U Crnoj Gori se u prošloj godini 21.422 građana prijavilo da dobrovoljno da krv, a prikupljeno je ukupno 17.433 jedinica.
– Ovi podaci ukazuju na neophodnost daljeg planskog i kontinuiranog sprovođenja vaspitno-motivacionog rada i edukacije stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi u cilju postizanja preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno dostizanje evrospkog prosjeka broja davanja koji se kreće od četiri do pet odsto. Želim da naglasim da su dobrovoljni davaoci krvi i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore svakodnevo na istom zadatku, a to je obezbijedjivanje u svakom trenutku potrebne količine krvi za liječenje i nerjetko za spašavanje života naših sugrađana. To potvrđuje i podatak da je u 2016. godini izvedeno 175 akcija dobrovoljnog davanja krvi, od čega u Zavodu 115 odnosno 65,7%, a na terenu 60 ili 34,3% – podsjetio je dr Hrapović.
Na dostizanju tih ciljeva posebno je značajna uloga Ministarstva zdravlja i resornih organa, Zavoda za transfuziju krvi i CKCG.
Potpredsjednik CKCG, Besim Kadić, naglasio je da je dobrovoljno davalaštvo krvi djelatnost od opšteg društvenog značaja i da predstavlja humanitarno-socijalnu aktivnost. Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdijevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbjednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje. Prioriteti CKCG u narednom periodu su bolja informisanost stanovništva o potrebi za davanjem krvi i podizanje nivoa svijesti najšire populacije, posebno mladih.