12. maj – Obilježen Međunarodni dana sestrinstva

0
229

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore je 12 maja obilježilo Međunarodni dan sestrinstva ICN (međunarodnog vijeća medicinskih sestara) pod sloganom Sestre za postizanje ciljeva održivog razvoja. Skup je održan u Podgorici u hotelu Centre ville, a pored brojnih gostiju prisustvovalo je i oko 170 sestara i babica iz zdravstvenih ustanova Crne Gore. Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović prisustvovao ovoj proslavi i tom prilikom istakao ulogu medicinskih sestra i njihov značaj u sistemu zdravstva. – Uloga Ministarstva zdravlja je da u saradnji sa Nacionalnim udruženjem medicinskih sestara i babica pospješi razvoj sestrinstva kroz aktivnosti na razvoju politike za dugoročno obezbijeđenje zdravlja populacije. Naš stalni zadatak je i poboljšanje statusa i položaja medicinskih sestara -rekao je Hrapović. Ministar Hrapović je pozvao medicinske sestre da budu aktivni učesnici kreiranja boljeg sistema zdravstva, po mjeri pacijenata i svih zdravstvenih radnika. Prisutnima se obratila i generalna direktorica direktorata za zdravstvenu zaštitu u ministarstvu zdravlja, dr Alma Hajdarpašić Drešević podsjećajući da medicinske sestre, tehničari i babice, predstavljaju oslonac zdravstvene njege, a odnos sestara prema pacijentima u najvećoj mjeri kvalifikuje pruženu zdravstvenu uslugu u zdravstvenoj ustanovi. – Svjesni smo činjenice da bez adekvatne zdravstvene njege kao integralnog dijela zdravstvene zaštite nema dobrog unapređenja zdravlja, pravilne prevencije bolesti i brige o fizički, mentalno i socijalno oboljelim i onesposobljenim licima svih uzrasta, kako u porodici, tako i u zajednici i zdravstvenim ustanovama – kazala je dr Hajdarpašić Drešević.

Naglasila je da budućnost sestrinstva najviše zavisi od ulaganja u neprestano školovanje i usavršavanje medicinskih sestara.
– Zato je jedan od naših prioriteta ulaganje u kontinuiranu medicinsku edukaciju medicinskih sestara i tehničara – zaključila je dr Hajdarpašić Drešević.
Predsjednica Nacionalnog udruženja medicinskih sestrara i babica Nada Rondović naglasila je da je neophodno podizanje svijesti kod sestrinske profesije, ukupnog stanovništva kao i kreatora politike.
– Ovogodišnja kampanja ima za cilj da svima da šansu da daju doprinos na svom nivou i da usmjere svakodnevni rad na postizanju ovih ciljeva – istakla je Rondović.
Podpredsjednica nacionalnog udruženja Rajka Srdanović je podsjetila na razvoj crnogorskog sestrinstva i otvaranje prve škole za obrazovanje sestara u Crnoj Gori.