11. novembar – Za nedjelju dana vakcinisano skoro milion djece od pet do 11 godina – SAD

0
101

Oko 900.000 američke djece stare od pet do 11 godina dobilo je prvu dozu antikovid vakcine Fazjer od početka vakcinacije tog uzrasta prije nedjelju dana u SAD.

Ovo je „dobar početak“, ocijenio je koordinator za borbu protiv pandemije u Bijeloj kući Džef Zajenc, objavljujući ove podatke na nedjeljnoj konferenciji za novinare.

On je rekao da očekuje ubrzanje stope vakcinacije narednih nedjelja pošto se centri za vakcinaciju postepeno snabdjevaju sa dječjom dozom antikovid vakcine.

SAD imaju 28 miliona djece starosti između pet i 11 godina.

Zajenc je rekao da je već zakazano još 700.000 vakcinacija u apotekama.

Vakcinacije mogu da se obave pored apoteka kod nekih pedijatara, u dječjim bolnicama ili na novim mestima posebno ustanovljenim za ovu kampanju. Ukupno 20.000 mjesta za vakcinaciju djece je predvidjeno, dodao je Zajenc.

Vakcinacije za taj uzrast počele su prošle nedjelje kada su stigla odobrenja zdravstvenih vlasti. Vakcina se i djeci daje u dvije doze, sa tri nedjelje razmaka, ali doza je prilagodjena na 10 mikrograma, u odnosu na 30 mikrograma za starije.

„Iako su djeca otpornija na ovaj virus od odraslih oni su isto pod rizikom“, podsjetila je Rošel Valenksi, direktorka Centra za sprečavanje i borbu protiv bolesti (CDC), glavne savezna zdravstvene agencije u SAD.

Valenski je podsjetila da SAD i dalje bilježe u prosjeku 73.000 novozaraženih od kovida-19 dnevno, i oko 1.000 umrlih dnevno.