11. oktobar -– Održana konferencija endokrinologa Crne Gore i Srbije

0
253

Crna Gora je obezbijedila najsavremenije terapijske procedure za liječenje građana oboljeljih od endokrinoloških bolesti, i to o trošku države, saopštio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović. On je na Prvoj zajedničkoj konferenciji endokrinologa Crne Gore i Srbije sa međunarodnim učešćem, održanoj u Budvi, kazao da se savremeno društvo suočava sa hroničnim nezaraznim bolestima koje poprimaju epidemijske razmjere.

Dr Hrapović je naveo da dijabetes, gojaznost, kao i sve učestaliji neuroendokrini tumori postaju ozbiljan izazov, koji sve stavlja pred neodložan zadatak zaustavljanja tog trenda. – I Crna Gora je dio statistike koja zabrinjava – rekao je dr Hrapović i dodao da je kao potvrda odlučnog stava države da se ozbiljno uhvati u koštac sa pošastima današnjice, u februaru konstituisan Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, na čijem je čelu premijer Duško Marković.

Dr Hrapović je kazao da se u Ministarstvu trude i unapređuju crnogorski zdravstevni sistem u svim segmentima. Kako je istakao, nova lista ljekova predstavlja veliki iskorak u farmako terapiji Crne Gore i s pravom se može nazvati projektom od nacionalnog značaja. -To ćete, vjerujem, potvrditi i Vi, stručnjaci iz endokrinologije, za čiju oblast su obezbijeđene najsavremenije terpijske procedure za liječenje naših građana, a koje se obezbijeđuju iz sredstava Fonda zdravstva, odnosno pacijenti ne učestvuju u participiranju troškova – naveo je Hrapović.

Napredak u medicini, prema njegovim riječima, dešava se brzinom koju ne uspijevaju ispratiti i mnogo razvijenije zemlje od Crne Gore. – Ali nova lista ljekova projekat je kojim rame uz rame stojimo sa mnogo naprednijim zdravstvenim sistemima i na kojima nam zavidi region – istakao je Hrapović.

On je poručio da će Vlada, jasnom vizijom i strategijom suzbijanja i smanjenja tih bolesti nastaviti sa realizacijom politika u segmentu javnog zdravstva koje su definisane Master planom razvoja zdravstva do 2020. godine.