12. maj – Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara

0
331

Nacionalno udruženje sestara i babica, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja obilježava 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara pod sloganom Zdravlje je ljudsko pravo.
U Crnoj Gori ima oko 3.200 medicinskih sestara i smatraju da treba raditi na obučavanju kadra, kako bi mogli da pružaju još bolju zdravstvenu njegu.
U Kotoru, Beranama, Cetinju, Nikšiću, Pljevljima, Budvi i Podgorici medicinske sestre obilježavaju svoj dan. Iz nacionalnog udruženja, kažu da su izazovi i problemi sa kojima se sureću radna snaga i obučenost i da se moraju uskladiti programi obrazovanja, kako bi imali profesionalce.
U Glavnom gradu na više štandova u Delta sitiju, medicinski radnici bili su dostupni za sve informacije zainteresovanima. I pored onih koji kažu da su zadovoljni, svjedoci smo da medicinski radnici odlaze u Norvešku, ili druge zemlje, kako bi bili bolje plaćeni.
– Ima onih koje idu u Norvešu da rade, ali ne u tolikoj mjeri koliko je to prisutno u Srbiji – kaže Nada Rondović, predsjednica nacionalnog Udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore.
Ovim povodom Nacionalno udruženje organizovalo je na gradskom trgu u Rožajama, mjerenje krvnog pritiska, provjeru glikemije u krvi i bodi max indeksa za građane.
Prema riječima Mersade Kalač glavne sestre Doma zdravlja Rožaje i profesorice zdrastvene njege na Viskoj medicinskoj školi u Beranama, za oko dva sata ekipa medicinara na čijem je čelu, obavila je preko 200 pregleda.
Međunarodni dan medicinskih sestara obilježen je i na Cetinju. Glavna sestra cetinjske bolnice Danilo I Bosiljka Banović podsjetila je da se ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava širom Crne Gore i da se ne organizuje centralna manifestacija kao prethodnih godina, nego je svaka bolnica dobila privilegiju da u svojoj opštini i za svoje građanstvo napravi jedan ovakav događaj.
-Naš glavni cilj je promocija zdravlja, a na Ljetnjoj pozornici pridružili su nam se i mališani iz vrtića – rekla je Banović.
Visoka strukovna sestra Spasenija Đukanović koja je glavna sestra cetinjske pedijatrije govorila je o važnosti napredne komunikacije u sestrinstvu, ističući da je osnov dobre komunikacija slušanje i razumijevanje.
-Smatram da je dobra komunikacija između sestre i pacijenta jako važna, ali isto tako mislim da je vrlo važno da se mi sestre između sebe čujemo kako bi smo mogle da čujemo druge. Naprednom komunikacijom u sestrinskom timu stvaramo dobar ljudski odnos, saopštavamo sebe drugima, pravimo odnos povjerenja sa saradnicima i stvaramo ugodnu atmosferu na radnom mjestu – kazala je Đukanović.
Zaključuju zajedno da je ulaganje u profesiju medicinskih sestara najvažnije, jer danas su pred njima visoki zahtijevi, a sestra je profesionalac koji je 24 sata pored pacijenta.