12. oktobar – Obilježen Svjetski dan borbe protiv artritisa

0
328

Svake godine širom planete obilježava se Svjetski dan borbe protiv artritisa. Manifestacije koje se organizuju usmjerene su ka podizanju društvene svijesti o reumatskim i srodnim misićno koštanim bolestima i skretanje javnosti na probleme sa kojima se oboljeli suočavaju.

NVO RAM obilježio je Svjetski dan borbe protiv artritisa u Podgorici. Skupu su prisustvovali predstavnica ministarstva zdravlja dr Mevlida Gusinjac, direktor Fonda za zdrastveno osiguranje gdin. Sead Čirgić, predsjednik komore fizioterapeuta Crne Gore gdin. Krsto Kovačević, predsjednik reumatologa Crne Gore dr Dušan Mustur, sekretar reumatologa dr Milan Bogojevic, reumatolozi dr Natača Miketić i dr Elvira Strujić.

Dr Mustur je govorio o kvalitetu života oboljelih od reumatoidnog artritisa, dr Miketić o tome kako prepoznati reumatoidni artritis dok je o značaju saradnje sa fizioterapeutom govorio mr Kovačević. Nakon uvodnih tema dr Bogojević je govorio o terapijskim opcijama u liječenju artritisa – modifikujućim ljekovima, a o komplementatrnim i alternativnim terapijama u lijecenju artriisa govorila je dr Strujić.

Skupu je prisustvovao i veliki broj pacijenata koji su aktivno učestvovali postavljajuci mnoga pitanja o ovoj boleti.

Organizatori su  najavili da će iduće godine biti domaćini 18 zemalja Agora platforme koja predstavlja organizaciju pacijenata sa RMD-s za južnu Evropu što će dodatno skrenuti pažnju na potrebe i problem oboljelih od ove bolesti.