11. oktobar – Od AIDS-a umrlo 56, HIV-om inficirano 277 osoba

0
224

Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 136 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

Iz IJZ je Danu saopšteno da je samo prošle godine virusom HIV-a zaraženo 23 građana, a da je u periodu otkad je AIDS registrovan kod nas od ove bolesti umrlo 56 osoba, dok ih je 169 na terapiji.

– I dalje postoji trend rasta novih infekcija i to u populaciji muškaraca od 25 do 40 godina. Povećanje svijesti o korisnosti testiranja na HIV i Hepatitis vodi ka ranom otkrivanju infekcije, ranijem započinjanju liječenja i unapređenju kvaliteta života inficiranih osoba, a ujedno i smanjuje troškove zdravstvene zaštite i liječenja – kazali su iz IJZ.

Istraživanja, kako navode, pokazuju da će 95 odsto osoba prihvatiti da se testira na HIV/hepatitis, ukoliko testiranje ponudi ljekar.

– Prilikom testiranja na HIV/hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks, odnosno pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom – ističu iz Instituta.