13. oktobar – Šetnja u znak borbe protiv raka dojke

0
250

U centru Podgorice održana je tradicionalna oktobarska šetnja u znak podrške borbi protiv raka dojke, nakon čega je organizovana i trka muškaraca U njenim cipelama, prvi događaj takve vrste u Crnoj Gori. Šetnja i trka organizovane su u okviru kampanje Pokaži da ti je stalo, koju sprovode NVO Zdrava Dona Montenegrina i kompanija Avon, uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o značaju redovnih pregleda grudi, jer je dokazano da je rak dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Takođe, organizatori kampanjom su ukazali i na važnost uloge koju muškarci imaju u životima žena, posebno kada je riječ o njihovom zdravlju.

U šetnji je učestvovalo nekoliko stotina građana, među kojima i ministar zdravlja dr Kenan Hrapović. Oni su se okupili u 17h i prošetali ulicom Slobode, nakon čega su se spustili na Trg nezavisnosti. Nakon šetnje, na trgu je prvi put organizovana i Avon trka muškaraca U njenim cipelama, kako bi se muškarcima dala šansa da pokažu da im je stalo do žena iz svog okruženja i njihovog zdravlja. U trci je učestvovalo 20-tak muškaraca, a među njima najbrojniji su bili članovi crnogorske Ragbi reprezentacije.

Godišnje u Crnoj Gori od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku. Podaci pokazuju da oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva.