14. avgust – Muzički festival postao veliko žarište iako su svi bili vakcinisani ili imali negativan test – SAD

0
125

Lollapalooza, veliki muzički festival koji se održao krajem jula u američkom gradu Čikagu je događaj na kojem se masovno proširila korona.

S tim događajem američki stručnjaci su povezali 203 slučaja infekcije prijavljena u jednoj nedjelji, no tvrde kako to nije ništa neočekivano s obzirom na broj ljudi koji se okupio, piše IBTimes.

– Tu nema ništa neočekivano. Nema naznaka da je to bio događaj sa velikim širenjem infekcije. No, jasno, budući da su na Lollapaloozi bile stotine hiljada ljudi, mogli smo očekivati neke slučajeve infekcije – kazala je dr Allison Arwady, načelnica Kancelarije za javno zdravstvo na konferenciji za novinare.

Muzički festival trajao je četiri dana, dok se na njemu okupilo oko 385 hiljada posjetioca u Grant Parku u Čikagu. Prije festivala postavilo se pitanje treba li ga ove godine uopšte održati s obzirom na to da je prošle godine odložen. Gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot podržala je održavanje festivala, ali uz određene epidemiološke mjere.

Posjetioci su na ulazu morali pokazati dokaz da su vakcinisani ili da imaju negativan test na koronu. Gradski statističari su izračunali da je čak 90 posto posjetioca bilo vakcinisano. No, fotografije i snimci sa festivala pokazuju da je malo ko nosio masku u velikoj gužvi.

Čak 80 posto pozitivnih s festivala je mlađe od 30 godina, što i nije čudno, s obzirom na to da na takve događaje dolazi mlađa publika, prenosi Danas.hr.