15. avgust – Postkovid posljedice ometaju školovanje djece – SAD

0
16

U SAD-u su objavili da posljedice covida ima do 15 posto oboljele djece.

Dok u zemljama EU traju rasprave treba li vakcinisati svu djecu i adolescente od 12 do 17 godina koja nijesu u rizičnoj grupi za teški oblik covida te svaka zemlja zasebno odlučuje o preporukama za vakcinaciju maloljetnika koje je u toku u Austriji, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj…, u SAD-u, u kojem je oko 4,2 miliona djece i mladih imalo covid, sve se više govori i piše o posledicama postkovidnog sindroma koji ometa školovanje i aktivnosti djece i iscrpljuje ih.

Direktorica tamošnjeg Nacionalnog instituta za zdravlje, dr Francis Collins još je u proljeće citirala studiju prema kojoj između 11 i 15 posto inficirane djece i adolescenata može završiti s dugotrajnim posljedicama covida. I u SAD-u je relativno mali postotak djece hospitalizovan zbog infekcije i zbog tzv. multisistemskog upalnog sindroma, ali puno djece je iskusilo “dugi covid” odnosno neurološke, fizičke i psihičke simptome.

Prema pisanju New York Timesa, u Dječijoj bolnici u Bostonu bave se slučajevima “dugog covida” kod maloljetnih pacijenata širom zemlje sa simptomima poput umora, glavobolje, omaglice, teškoća s pamćenjem i koncentracijom, nesanicom, gubitkom ukusa i mirisa, kako je navela dr Molly Wilson-Murphy, specijalista za neuroinfektivne bolesti.

Prema tvrdnjama stručnjaka ovi simptomi kod djece i adolescenata traju mjesecima nakon preboljevanja kovid infekcije, najčešće do šest mjeseci, a kod nekih i mnogo duže, prenosi Večernji list.