14. novembar – Obilježen Svjetski dan dijabetesa

0
245

Fizička aktivnost i pravilna ishrana najvažniji su u prevenciji dijabetesa. U Crnoj Gori, prema procjenama, između 50 i 55 hiljada ljudi boluje od te bolesti, a pretpostavka je da je taj broj veći, jer mnogi imaju dijabetes, ali to ne znaju, kazao direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), internista endokrinolog, dr Sreten Kavarić na skupu koji je organizovan u Poliklinici KCCG-a povodom 14. novembra Svjetskog dan borbe protiv dijabetesa. Organizovane su zdravstveno-promotivne aktivnosti mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

Dr Kavarić je podsjetio da su preporuke 150 minuta fizičke aktivnosti tokom sedmice i šetnje srednje-brzim hodom.

– Drugi važan parametar je prevencija gojaznosti. Zdrav način ishrane je obično ugrađen u sve dijete. Radi se o velikom broju obroka, tri glavna i dvije užine. Radi se o mjeri u količini hrane. Veoma je značajno da građani znaju da namirnice koje konzumiramo nose određenu sposobnost da povećaju nivo šećera u krvi – pojasnio je dr Kavarić.

Poželjno je, kako je rekao, da se u ishrani nađu namirnice sa srednjim ili nižim glikemijskim indeksom.

– Jednako važi i za voće. Kivi, pomorandže, mandarine, jagode, maline, jabuke su poželjan izbor. Voće bi moglo biti dobar izbor umjesto slatkiša. Vrlo jednostavan princip izmjene životnog stila može dovesti do prevencije gojaznosti, a samim tim i dijabetesa, koji je u visokom procentu udržen sa prethodnim viškom kilograma – rekao je dr Kavarić.

On je kazao da se crvena mesa sve manje preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

Prema posljednjem zvaničnom podatku iz Registra Instituta za javno zdravlje iz 2013. godine, kako je rekao, u Crnoj Gori ima oko 33.500 dijabetičara.

Glavna sestra Interne klinike KCCG-a Sanja Minić, smatra da je pravilna ishrana temelj za liječenje i pacijentima se savjetuje više obroka tokom dana, kao i da budu raspoređeni ravnomjerno.

– Moraju da vode računa o količini i vrsti hrane. Osim pravilne ishrane za liječenje dijabetesa bitna je i fizička aktivnost. Pacijentima savjetujemo da ona bude sat vremena nakon uzimanja terapije. To je lagana šetnja, vožnja bicikla, plivanje, umjereni sport. Ako se bavite fizičkom aktivnošću koja zahtjeva veći napor, onda pacijentu savjetujemo da uzme jači obrok da ne bi došlo do hipoglikemije – objasnila je Minić.

Takođe, i Dom zdravlja Podgorica i ove godine obilježio je Svjetski dan dijabetesa.  Medicinski timovi Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Podgorica brojnim građanima su u šoping centru Delta siti  mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i davali savjete o prevenciji i liječenju šećerne bolesti i značaju primjene zdravih stilova života u suzbijanju ove bolesti, te dijelili edukativni materijal.

Sve neophodne analize građani su tokom dana mogli obaviti i u Savjetovalištu za dijabetes, u sklopu zdravstvenog objekta Doma zdravlja Podgorica –  Nova Varoš.