15. novembar – Renovirano Odjeljenje intenzivne njege Instituta za bolesti djece

0
235

Predsjednik Vlade Duško Marković, ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Ranke i direktorom Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Jevto Eraković 15. novembara su svečano su otvorili renovirano Odjeljenje intenzivnje njege Instituta za bolesti djece.

Sredstva za ovaj projekat obezbijeđena su iz budžeta i iz donacija koje su opredijelili Ministarstvo sporta i mladih i Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je da je Vlada  utvrđenim budžetom za 2020. godinu izdvojila za zdravstvo 281 milion eura što je najveće izdvajanje za ovu oblast u istoriji Crne Gore.

– Vlada snažno podržava jačanje našeg zdravstvenog sistema u svakom smislu. Upravo juče na sjednici Vlade utvrdili smo novi budžet kojim je 281 milion eura opredijeljen za zdravstvo. To je najveći ikada budžet zdravstva u Crnoj Gori. Veći je za 50 miliona nego u prethodnoj godini, a ukupno je za 85 miliona uvećan za posljednje tri godine, od početka mandata ove Vlade. To je potvrda da ćemo zajedno – Ministarstvo zdravlja, Vlada i Klinički centar kao nosilac crnogorskog zdravstvenog potencijala i u narednom periodu uraditi sve da našim građanima obezbijedimo najkvalitetniju zdravstvenu uslugu. Danas se posebno radujem što smo taj nivo, evropski nivo zdravstvene usluge, u novom Odjeljenju obezbijedili za našu najmlađu populaciju – rekao je predsjednik Vlade.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Ranke je rekla da to predstavlja simbol onoga šta Sjedinjene Države i Crna Gora mogu da postignu zajedno dok nastavljaju da osnažuju dugotrajne veze između naša dva naroda.

– Ovom investicijom, koja je vrijedna preko 600 hiljada eura, napravili smo iskorak i zaokružili prvu fazu rekonstrukcije Instituta za bolesti djece – kazao je dr Eraković podsjetajući na brojne do sada realizovane projekte. Podsjetiću vas da je Institut za bolesti djece u skorije vrijeme dobio najsavremeniju magnetnu rezonacu od 1,5T, da smo napravili nove uslove za liječenje i rekonstruisali mnoga odjeljenja, da imamo novi aparat za anesteziju, koji omogućava tretman pacijenata u magnetnom polju, da smo nabavili ultrazvučne aparate za našu kardiologiju, za radiologiju, da smo krenuli u mnoge projekte koje smo sa ovom prvom početnmom fazom uspješno zaokružili. Naravno slijedi nam sljedeći korak o kojem ćemo vas blagovremeno informisati – kazao je dr Jevto Eraković.