15. decembar – KCCG potrebno više novca od predviđenog budžetom

0
246

Klinički centar Crne Gore  tražio je od Fonda za zdravstveno osiguranje povećanje budžeta za čak 18 miliona eura, odnosno ukupno 85 miliona eura za 2020. godinu, saopšteno je Danu iz te ustanove.

Zahtjev za povećanje sredstava obrazložen je dodatnim troškovima za povećanje plata, zamjenu opreme, renoviranje odjeljenja i zamjenu kanalizcione mreže.

Budžet KCCG prošle godine bio je 67 miliona eura, osam miliona manje u odnosu na zahtjev menadžmenta te ustanove.

Iz Kliničkog centra su saopštili da su zahtijevali od Fonda da im za plate zaposlenih bude opredijeljeno 33.478.696 eura.

– Kao što je navedeno na sjednici Odbora za budžet za zdravstvo, u ovom momentu nije poznata Odluka o rasporedu sredstava Upravnog odbora Fonda zdravstva, te samim ti ni budžet koji će KCCG imati na raspolaganju. Potrebna sredstva KCCG iznose oko 85 miliona eura. Klinički centar je iskazao potrebe za 33.478.696 eura za zarade zaposlenih. Podatak je dostavljen prije informacije o povećanju zarada zaposlenima u zdravstvu – kazali su iz KCCG.

Na sjednici Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje istaknuto je da u ovom trenutku nije poznat raspored sredstava Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) za 2020. godinu, ali da u momentu dostavljanja predloga budžeta KCCG, nije bilo najavljeno povećanje zarada zaposlenima, pa samim tim nije ukalkulisano u potrebna sredstva za zarade, što je pogrešno interpretirano u pojedinim medijima.

– Takođe se očekuje da je FZO ukalkulisao navedeno povećanje kroz predlog budžeta za 2020. Godinu – ističu iz KCCG, na čijem je čelu neurolog dr Jevto Eraković.

Iz KCCG ističu da očekuju da će, kao i do sada, imati podršku Ministarstva finansija i FZO za dovođenje ljekara sa strane.

-Na taj način bi i u 2020. godinu imali opredijeljen fond za angažovanje eksperata kao što je bio slučaj za tekuću godinu, koji smo u potpunosti iskoristili. Predlogom budžeta KCCG obuhvaćene su potrebe za 2020. godinu i za ovaj segment i zadovoljiće potrebe, ukoliko sredstva budu u skladu sa predlogom za ovaj segment KCCG – navode iz KCCG.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je da će Upravni odbor nakon usvajanja budžeta donijeti odluku o raspodjeli sredstava za sve zdravstvene ustanove, pa tako i za predlog budžeta Kliničkog centra.

Upravni odbor Fonda već je isplanirao da za dovođenje stručnjaka i konsultanata u narednoj godini izdvoji oko 400.000 eura.

– Predviđeno je planiranje sredstava za poseban program za angažovanje medicinskih stručanjaka-eksperata izvan Crne Gore za rad u Kliničkom centru kao i u drugim regionalnim zdravstvenim ustanovama, u iznosu od 0,4 miliona eura, planirana sredstva za hitne intervencije usled havarija i nepredviđenih događaja u iznosu od 0,5 miliona eura – navode iz Fonda.

Predstavnici Kliničkog centra već nekoliko godina ukazuju da je toj ustanovi za funkcionisanje i zamjenu postojećih aparata potrebno znatno više novca od predviđenog budžeta.