15. novembar – Nove mjere u Austriji stupile na snagu, kazne za nepoštovanje do 1.500 eura

0
112

U Austriji su stupile na snagu mere za nevakcinisane protiv virusa korona, javila je agencija DPA.

Građanima koji nisu vakcinisani biće dozvoljeno da izađu iz kuća samo radi odlaska u prodavnicu hrane, na posao ili kod ljekara. Takođe će im biti dozvoljeno da izađu napolje na svjež vazduh u bilo koje vrijeme u bilo kojem trenutku u korist svog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Takođe će biti provjere poštovanja mjera na licu mjesta. Za kršenje mjera predviđene su novčane kazne do 1.450 eura.

Broj zaraženih i umrlih stalno se povećava u Austriji. Vlasti su u nedjelju registrovale više od 11.550 novih slučajeva infekcije, a sedmodnevna učestalost na 100.000 ljudi popela se na skoro 850.

Mjere blokade biće na snazi za početni period od 10 dana. Ove korake su usvojile savezne i državne vlade, ali kancelar Aleksandar Šalenberg rekao je da su pojedinačne države slobodne da uvedu još stroža pravila.

Vlasti Beča već su najavile da će uvesti dodatna pravila koja uključuju PCR test od vakcinisanih i lica koja su se oporavila od kovida-19 za odlazak u restorane noću, kao i radi učešća u događajima kojima prisustvuje više od 25 ljudi.

Austrijske vlasti se nadaju da će ove mjere podstaći ljude na vakcinaciju, jer je prethodno pooštravanje mjera već rezultiralo povećanim brojem vakcinisanih. Oko 65 odsto stanovništva trenutno je vakcinisano u Austriji.