17. avgust – Bajden potpisao zakon o klimi i zdravstvu vrijedan 430 milijardi dolara – SAD

0
37

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je zakon o paketu ulaganja u klimu i zdravstvo vrednih ukupno 430 milijardi dolara, nastojeći da obezbijedi važnu političku pobjedu demokrata manje od tri mjeseca prije ključnih izbora za Kongres. Zakon predviđa finansijske podsticaje koji će omogućiti američkoj ekonomiji da se okrene obnovljivim izvorima energije, ali i ograničava cijenu nekih ljekova i uvodi minimalnu poresku stopu za velike kompanije.

– Zemlja može da se promijeni. Upravo to se dešava danas. Radi se o budućnosti. Radi se o obezbjeđivanju prosperiteta i napretka američkih porodica. Radi se o tome da se pokaže Americi i američkom narodu da demokratija u SAD i dalje funkcioniše – izjavio je Bajden, u govoru sa izbornim naglascima koji je dao uoči potpisivanja reforme pod nazivom Zakon o smanjenju inflacije.

Bajden se u početku zalagao za još veći investicioni plan, ali sama činjenica da je prihvatio ovu reformu gotovo znači politički preporod za demokrate pred izbore na sredini mandata, koje obično gube nosioci.

Finansijski paket, rezultat teških pregovora sa desnim krilom Demokratske stranke, sadrži 370 milijardi dolara za smanjenje gasova staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine.

– Buduće generacije će pamtiti ovaj dan kao dan kada je trend preokrenut u odnosu na sektor fosilnih goriva i u korist zdravija, čistije i pravednije budućnosti za sve, širom zemlje – prokomentarisao je predsjednik ekološke nevladine organizacije Sierra Club, Ramon Cruz.

Drugi dio tog sveobuhvatnog investicionog plana ima za cilj da djelimično ispravi ogromne nejednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti u SAD, posebno zahvaljujući smanjenju cijene ljekova.

Medicare, sistem javnog zdravlja namijenjen, između ostalih, i starijima od 65 godina, prvi put će moći direktno da pregovara sa farmaceutskim kompanijama o cijeni nekih ljekova i tako postigne konkurentnije cijene.

Za finansiranje ovih investicija reforma predviđa uvođenje minimalne poreske stope od 15 odsto za sva preduzeća sa profitom većim od milijardu dolara. Ovaj novi porez trebalo bi da spriječi velike kompanije da iskoriste poreske olakšice koje su im omogućile da plate manje poreza nego što bi u principu trebalo. Procjenjuje se da bi ova mjera trebalo da donese saveznoj vladi više od 258 milijardi dolara prihoda u narednih deset godina.

Oslabljena prošlogodišnjim haotičnim povlačenjem iz Avganistana, upornom epidemijom kovida i najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina, Bajdenova administracija je imala tešku godinu. Pored toga, njeni napori su često bili ometani činjenicom da ima veoma slabu većinu u Predstavničkom domu i u Senatu.

Klimatske promjene i reforma zdravstvene zaštite, protiv kojih su glasali svi republikanci bez izuzetka, pokazuju da je „američki narod izašao kao pobjednik, a grupe za pritisak izgubile“, rekao je američki predsjednik.

– Možemo da biramo da li ćemo zaštititi moćne ili ćemo imati snage da izgradimo budućnost u kojoj se svima nude mogućnosti. Ovo je Amerika u koju vjerujem – rekao je Bajden. N1