16. avgust – Prijeti epidemija malih boginja

0
264

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavlja pad vakcinacije MMR vakcinom. Tako od 7.814 djece rođene 2015. godine, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele.
Ukoliko se ovakav trend nastavi, načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u IJZ-u dr Senad Begić upozorava da Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja.
-Skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti – već kada će se ona desiti. Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od 8.000 oboljelih, 32 umrlih od malih boginja) najviše možemo da zahvalimo dobrim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva djeca – upozorio je dr Begić.
Teorije zavjere antivakcinalnih pokreta koji povezuju vakcinu MMR (protiv malih boginja, zaušaka i rubeole) sa uzrocima autizma rezultirali su zbunjenošću roditelja koji sve više odgađaju vakcinaciju djece sa ovom vakcinom. Sa druge strane vakcinacija ostalim vakcinama, a prije svega petovalentnom vakcinom, je u Crnoj Gori na zavidnom nivou.
-Sve tri doze petovalentne vakcine u Crnoj Gori primilo je gotovo 94 odsto djece rođene 2015. godine, dok su ista ta djeca vakcinisana sa prvom dozom MMR-a sa obuhvatom nešto većim od 51 odsto. Ipak, ima opština koje su postigle veoma visoke obuhvate, pa čak i apsolutne, kao što je Mojkovac u kome su svi mališani (100 odsto) primili prvu dozu MMR-a – istakao je dr Begić.