16. avgust – Prvi slučaj ebole u Obali Slonovače od 1994. godine

0
15

U Obali Slonovače zabilježen je prvi slučaj ebole od 1994. godine. U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je ebola otkrivena kod 18-godišnjeg tinejdžera iz Gvineje te da je ta osoba odmah stavljena u karantin. Dodaje se da je pomenuta osoba u zemlju došla kopnenim putem iz gvinejskog grada Labe.

Snage sigurnosti koje rade na granicama, ugrožene grupe i zdravstveni timovi koji su došli u kontakt s pacijentom biće hitno vakcinisani protiv ebole.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da će 5.000 doza vakcine protiv ebole namijenjenih za Gvineju biti poslato u Obalu Slonovače.

Prvobitno otkrivena 1976. godine, bolest je izazvala globalnu uzbunu 2014. godine, kada je u zapadnoj Africi počela epidemija, u kojoj je preminulo više od 11.300 ljudi i inficirano, prema procjenama, 28.600 osoba u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

Ebola je poznata kao virus hemoragijske groznice, širi se direktnim kontaktom s tjelesnim tečnostima – krvlju, slinom, znojem, suzama, sluzi, majčinim mlijekom i urinom inficiranih ljudi. Takođe se širi dodirom stvari koje su kontaminirane tjelesnim tečnostima.

Virus uzrokuje probleme sa zgrušavanjem krvi, što dovodi do unutrašnjeg krvarenja, upale i oštećenja tkiva, piše Al Jazeera.