16. februar – Uljepšavaju Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Kotoru

0
245

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) će ove godine pomoći uljepšavanje Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Kotoru.
U saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja – Odsjek za grafiku CDPR će, opremiti Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Kotoru grafikama i crtežima studenata profesorice Marije Kapisode i studenata FLU sa Cetinja – Odsjek za grafiku.
– Tako, zahvaljujući studentima grafike i crteži uz svesrdnu pomoć Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) oko njihovog opremanja, krase sve dječje, ljekarske i sestrinske sobe, kao i ambulante Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Kotoru i djeci svakako čine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme nadamo se uspješnog liječenja i oporavka – navodi se u saopštenju.
Kako dodaju iz CDPR-a prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacije roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), oko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se 90.000 ne uspije izboriti sa bolešću dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.
Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od karcinoma (ICCCPO) osnovana je prije dvadesetpet godina, tj. maja 1994. godine u Valensiji – Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljele od karcinoma iz preko šezdeset zemalja.