16. oktobar – Obilježen Svjetski dan hrane

0
268

Institut za javno zdravlje Crne Gore i ove godine je obilježio Svjetski dan hrane 16. oktobar. Tim povodom u tržnom centru Delta City održao se zdravstveno promotivni događaj na kojem su se dijelili edukativni materijali, mjerili visina, težina i pritisak i davali savjeti o značaju pravilne ishrane.

Svjetski dan hrane 16. oktobar ove godine posvećen je pristupačnosti i dostupnosti hrane svima, i obilježava se pod sloganom: Za svijet bez gladi.

Podršku je dala dr Marija Mrdak, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje koja je zainteresovane savjetovala o pravilnoj ishrani i očuvanju zdravlja.

Davne 1945. godine osnovana je Organizacija ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) sa osnovnim ciljem poboljšanja životnog standarda i podizanjem nivoa ishrane. 1979. godine, u novembru, na 20-toj konferenciji Organizacije za prehranu i poljoprivredu današnji datum je izabran za obilježavanje godišnjice Svjetskog dana hrane.
Cilj kampanje je informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca, a posebno djece i omladine.