18. avgust – Rekreativna upotreba marihuane ubrzava oporavak državnog budžeta – Tajland

0
44

Tajlandski ministar zdravlja je obeshrabrio turiste da posjećuju zemlju samo kako bi pušili travu-marihuanu, samo dva mjeseca nakon što su donijeti novi zakoni koji su dekriminalizovali tu drogu.

– Ne pozdravljamo takve turiste – rekao je Anutin Charnvirakul novinarima na pitanje o rekreativnoj upotrebi marihuane među stranim posjetiocima.

Godine 2018. Tajland je postao prva zemlja jugoistočne Azije koja je legalizovala kanabis za medicinsku upotrebu. U junu je cijela biljka dekriminalizovana, što je podstaklo široku rekreativnu upotrebu.

Uprkos apelima vlade protiv pušenja trave, firme s posebnim sobama za pušenje kanabisa bile su hit među lokalnim stanovništvom i turistima. Ali onima koji puše u javnosti prijeti tromjesečni zatvor ili novčana kazna u visini 700 dolara.

Anutinovi komentari dolaze u trenutku kada broj stranih turista počinje da se povećava u zemlji koja se oslanja na turizam.

Druga po veličini ekonomija jugoistočne Azije ove godine očekuje od osam do 10 miliona dolazaka, što je više od ranijih predviđanja od sedam miliona.

Prošle godine pandemija je srezala broj stranih dolazaka na samo 428.000, u poređenju s rekordom od gotovo 40 miliona u 2019. godini.

Tajland je usmerio svoju politiku prema kanabisu na industriju vrednu 790,29 miliona dolara, izgrađenu oko njegovih medicinskih i zdravstvenih prednosti.

Međutim, Anutin je rekao da bi se rekreativna upotreba mogla istražiti kada se bolje razumije droga.

– To bi moglo doći u bliskoj budućnosti – rekao je Anutin.

Tajlandska politika u pogledu kanabisa takođe je privukla interes regionalnih susjeda poput Malezije, koja istražuje upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Hina