17. novembar – Švedska proglašena izvoznicom virusa

0
105

Švedska strategija borbe protiv koronavirusa pomogla je u širenju zaraze u druge zemlje, pokazuju rezultati nedavno objavljenog istraživanja. Studiju, koja je objavljena u časopisu Eurosurveillance, sproveli su istraživači sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj, Norveškog instituta za javno zdravlje i Univerziteta Sydney u Australiji.

– Švedska je bila neto izvoznik Sars Cov-2 virusa susjednim nordijskim zemljama u prvoj godini pandemije – izjavio je John Pettersson sa Univerziteta Uppsala za švedsku TV stanicu SVT.

Utvrđeno je da je Švedska preduzimala preslabe mjere kako bi zaustavila širenje virusa u ranim fazama pandemije, za razliku od drugih skandinavskih zemalja, što je rezultiralo početnim velikim brojevima infekcija i u konačnici dovelo do mutacije virusa, tvrde istraživači.

Studija je utemeljena na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je naučnicima omogućilo analizu genetskog porijekla za širenje virusa u nordijskoj regiji.

Lanci zaraze stvorili su se u u Švedskoj prije nego što su u nekoliko stotina slučajeva prešli državne granice.

– Naši rezultati pokazuju da je švedska strategija opuštenijih mjera imala utjecaj na epidemiološku situaciju unutar države, ali i u cijeloj nordijskoj regiji – navode autori studije.

Međutim, studija napominje i da je Švedska, kao i Danska, tranzitna zemlja.

Posebno je pogođena Finska, uprkos strogim ograničenjima putovanja. Naučnici su naveli da su virus sa sobom donijeli Finci koji nijesu imali zabranu ulaska iz Švedske. Hina