18. oktobar – EMA preporučila puštanje u promet vakcine protiv ebole – EU

0
251

U sadašnjoj epidemiji ebole u Demokratskoj Republici Kongo zaraženo je više od 3.000 ljudi.

Nadležni odbor evropskog regulatora za ljekove preporučio je da vakcina protiv virusa ebole kompanije Merck & Co. dobije dozvolu za puštanje u promet, što je korak bliže na putu da svijet dobije prvu zvanično odobrenu vakcinu protiv te rijetke i smrtonosne bolesti.

U saopštenju Evropske agencije za ljekove (EMA) navodi se da je njen odbor preporučio da se uslovno odobri puštanje u promet u Evropskoj uniji vakcine pod nazivom Ervebo za osobe od 18 i više godina koje su izložene riziku od kontakta s virusom zairske ebole, prenosi Reuters.

Konačno odobrenje zavisi od Evropske komisije, koja uglavnom slijedi preporuke Odbora za ljekove za ljudsku upotrebu (CHMP).

Svjetska zdravstvena organizacija pozdravila je tu odluku i najavila da će krenuti s prekvalifikacijom vakcine (garancija da je lijek potpuno siguran i efikasan). Program prekvalifikacije WHO-a usluga je koja pomaže da se osigura pristup ljekovima za teške bolesti, kao što su sida i malarija.

– Uslovno odobrenje prve svjetske vakcine protiv ebole trijumf je za javno zdravlje i svjedočanstvo bez presedana o saradnji stručnjaka iz cijelog svijeta – naveo je u saopštenju generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ta hemoragična groznica, prvi put otkrivena u Kongu 1976, prenosi se direktnim kontaktom posredstvom tjelesnih tečnosti i obično usmrti otprilike polovinu zaraženih.

Trenutno nema odobrenih ljekova za ebolu, a podaci dobijeni testiranjem i na bazi programa dobrovoljnog korištenja pokazali su da je Ervebo efikasan u zaštiti od virusa nakon jedne doze, saopštila je EMA.

Vakcina je testirana na gotovo 16.000 ljudi i trenutno je na razmatranju za dobijanje dozvole u SAD-u.

U sadašnjoj epidemiji ebole u Demokratskoj Republici Kongo zaraženo je više od 3.000 ljudi, navodi Reuters.