18. jun – Delegacija Ministarstva zdravlja na III Konferenciji ministara zdravlja država CEEC u Budimpešti

0
220

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja dr Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na III Konferenciji ministara zdravlja država CEEC ( Kina – Centralna i Istočna Evropa ) koja je održana 18-20 juna u Budimpešti, Mađarska. Na Konferenciji su učesvovali direktor Fonda za zdravstevno osiguranje, Sead Čirgić i generalna direktorka Direktorata za ekonomiku u zdravstvu, Milica Škiljević. Tema Konferencije je bila Unapređenje zdravlja za sve. Razgovaralo se i o budućoj saradnji među javnim zdravstvenim ustanovama, bolnicama, kao i saradnji u oblasti istraživanja zdravstvene politike.

Posebna sesija bila je održana na temu tradicionalne kineske medicine, tokom koje je prezentovan pravni okvir, sertifikovanje diploma, iskustvo i praksa Mađarske u ovom domenu.

Konferenciju ministara zdravlja Kine i država Centralne i Istočne Evrope organizovali su Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske u saradnji sa Nacionalnom komisijom za zdravstvo i planiranje porodice Narodne Republike Kine.
Ministar Hrapović je prezentovao potencijale Crne Gore u oblasti zdravstvenog turizma, pravce daljeg razvoja i mogućnosti unapređenja saradnje sa zemljama 16+1 (Kina – Centralna i Istočna Evropa). On je istakao da postoji okvir za sinergiju između zdravlja i drugih sektora, kako bi Crna Gora bila prepoznata kao zdravstveno turistička destinacija sa potencijalom za podršku fizičkom i mentalnom zdravlju, kao osnove za podršku održivom razvoju i ekonomskoj održivosti.
Na marginama konferencije, ministar Hrapović razgovarao je sa potpredsjednicom Državnog savjeta Narodne Republike Kine, Liu Yandong, i ministarkom zdravlja i planiranja porodice NR Kine, Li Bin. Tom prilikom izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Crne Gore i NR Kine. Ministar Hrapović izrazio je uvjerenje da odnosi dvije države mogu biti dodatno intenzivirani u oblasti zdravstva, sa fokusom na razvoj tradicionalne kineska medicine u Crnoj Gori, naglašavajući da su već preduzeti konkretni koraci koji se tiču sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja. Obije strane su iznijele očekivanje da će u skorijoj budućnosti doći do svojevrsnog spajanja kineske i zapadne medicine, kao i da će kineska medicina dati veći doprinos u očuvanju zdravlja ljudi širom svijeta.