19. oktobar – Apsolutno besplatno zdravstvo – Kuba

0
246

Na Kubi je liječenje apsolutno besplatno – od preventive, preko dijagnostičkih pregleda, pa sve do ljekova. Na 125 građana dolazi jedan ljekar i to je rezultat koji i mnogo bogatije zemlje ne mogu da postignu,

Zahvaljujući Fidelu Kastru i zbog izolacije i sankcija uvedenih prije 65 godina, Kuba je sa ciljem da pruži svojim građanim što bolju medicinsku njegu, osnovala institute i obezbijedila im svu potrebnu literaturu i opremu. Poslije 20, 25 godina to je počelo da daje rezultate. Zbog toga je, primjera radi, Kuba razvila svoju zamjenu za statine, aktivnu materiju koja utiče na regulisanje holesterola, jer su kubanski ljekari otkrili da statini imaju i kontraindikacije. Na Kubi su statini zabranjeni. Napravljen je prirodan lijek dobijen od alkohola dugog lanca iz šećerne trske koji nema kontraindikacije, a u 30 godina kliničkih istraživanja i primjene rezultati su fantastični. Takođe, taj lijek je besplatan.

Postoji i institut koji se bavi biotehnologijama i razvija, između ostalog, ljekove za kancer.

Zanimljivo je i da pored sankcija SAD, jedan od najpoznatijih instituta u Americi Rosvel park ima ugovor o saradnji sa kubanskim istitutom i oni obavljaju zajednička klinička ispitivanja da bi registrovali te vakcine u SAD.