19. decembar – PRIORITET MINISTARSTVA ZDRAVLJA JE ZADOVOLJAN PACIJENT

0
307

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović razgovarao je sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom o temama iz oblasti zdravstva od zajedničkog interesa. Na sastanku je ocijenjeno da je da je saradnja Ministarstva zdravlja i UNICEF-a izuzetno dobra i da će se ubuduće kroz zajedničke projekte dodatno unapređivati.

Ministar dr Hrapović je istakao je prioritet Ministarstva zdravlja zadovoljan pacijent, a posebno briga o zdravlju djece, što je prepoznato i u programu rada za narednu godinu, u kojem su poseban segment preventivni programi i promocija zdravih stilova života.
Perks je kazao da se UNICEF-ove aktivnosti, kada je zdravstveni sistem u pitanju, fokusiraju na prvih hiljadu dana od rođenja djeteta, jer istraživanja pokazuju da je to najvažniji period u njihovom razvoju.
Na sastanku je dogovoreno da se nastave aktivnosti na unapređenju kvaliteta perinatalne njege u Crnoj Gori, kao i da se procijeni kvalitet bolničke njege majki i beba u porodilištima u kojima to nije urađeno u prethodnom istraživanju koje su sproveli Ministarstvo zdravlja i UNICEF, a da se u onim porodilištima u kojima je obavljena kontrola utvrdi da li se primjenjuju preporuke eksperata. Takođe, UNICEF će nastaviti da pruža pomoć u izradi kliničkih smjernica i protokola, procjeni zdravstvenog stanja djece u predškolskom uzrastu, kao i u edukaciji roditelja i djece o zdravstvenim i socijalnim problemima koji najviše opterećuju populaciju.