19. novembar – Do proljeća nova varijanta koronavirusa otporna na vakcine

0
103

Naučnici su zabrinuti da će do proljeća iduće godine stići nova varijanta koronavirusa, otporna na vakcine.

– Što prije primimo booster dozu, to će nam biti bolje stanje sledećih nekoliko mjeseci. Nažalost, svako predviđanje koje sam do sada imao se ostvarilo. Nadam se da sam ovaj put u krivu, ali mislim da ćemo do marta, aprila ili maja imati varijantu virusa koja je potpuno otporna na vakcine. Jednostavno ne možemo imati tako nisku stopu vakcinisanih u svijetu dok se virus širi poput ping-pong loptice među vakcinisanima i nevakcinisanim. Ja sam imunolog. Vjerovatnost da ćemo uskoro imati virus otporan na vakcine vrlo je visoka – rekao je dr Mark Dybul, profesor sa Univerziteta u Georgetownu i imunolog.

Međutim, prof. Dybul tvrdi i da će sigurno biti napretka u terapijama i vakcinama kako bi se zaustavilo masovno širenje te varijante virusa. Sprejevi za nos takođe bi mogli pomoći u zaustavljanju ove varijante koronavirusa, prenosi Jutarnji list.

– Mislim da ćemo takve proizvode imati u sljedećih godinu i po dana. Dugoročno će se stanje dovesti u red, ali sljedećih godinu i po bi nam moglo biti prilično teško – dodao je prof. Dybul. RTL Vijesti