20. oktobar – Borba protiv najsmrtonosnije droge – SAD

0
243

U hangaru bez prozora u američkoj zračnoj luci Johna F. Kennedyja desetine carinika pregledaju pakete tražeći fentanil – drogu koja svakodnevno ubija hiljade Amerikanaca. Mukotrpan je to posao jer u taj centar za razvrstavanje pošte svakodnevno stiže milion pošiljki sa svih krajeva svijeta.

To je jedno od brojnih bojišta američkog rata protiv zavisnosti o opioidima koja svake godine ubija hiljade ljudi i pustoši zajednice širom Sjedinjenih Država. Šezdeset posto sve pošte koja stigne u Ameriku prolazi kroz centar na JFK-u i službenici danonoćno pregledaju sumnjive pošiljke. Uglavnom traže fentanil, sintetski opioid koji je 50 puta potentniji od heroina i stoput snažniji od morfija, ali se, međutim, ponekad legalno propisuje za ublažavanje bolova. Po podacima američke vlade, oko 32 hiljade Amerikanaca umrlo je prošle godine od predoziranja opioidima.

Po podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), između 1998. i 2018. bilo je više od 400.000 smrti povezanih s predoziranjem opioidima, a stopa je naročito porasla u posljednje četiri godine.

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je 2017. opioidnu krizu vanrednim stanjem u javnom zdravstvu i optužio Kinu da je potpiruje.