21. avgust – Postoje realne šanse da se korona iskorijeni upotpunosti

0
136

U časopisu British Medical Journal Global Health nedavno je objavljen rad koji je razmatrao 17 činioca koji utiču na to koliko je moguće iskorijeniti koronavirus, piše Iflscience. U istraživanju su bile postavljene tehničke varijable poput dostupnosti sigurnih i djelotvornih vakcina i dužine imuniteta, ali i društveni, politički i ekonomski činioci, poput djelotvornog vladinog upravljanja i prihvatanja javnosti mjera kontrole infekcija.

Svaki od ovih činioca bodovao se po sistemu sa tri boda. To je trebalo dati ideju o tome je li iskorjenjivanje SARS-CoV-2 izvedivo kako ga definišu, “smanjenje na nulu svjetske učestalosti infekcija uzrokovanih određenim uzročnikom kao rezultat namjernih napora”. Inače, to je postignuto samo kod malih boginja i za dvije od tri verzije poliovirusa.

Naučnici su zapravo uporedili virus Covid-19 s boginjama i dječjom paralizom. Pritom su otkrili da bi bilo lakše zauvijek se riješiti Covid-a nego li iskorijeniti male boginje. Lakše bi se bilo riješiti te bolesti, nego dječje paralize. Na njihovoj ljestvici, boginje dobijaju prosječnu vrijednost od 2,7, dok je COVID-19 na 1,6. Polio je na 1,5.

– Iako je naša analiza preliminarni napor s različitim subjektivnim komponentama, čini se da iskorjenjivost Covid-19 stavlja u okvire mogućeg, posebno u smislu tehničke izvodljivosti – napisali su autori u radu.

No, iako je to moguće, uopšte nije sigurno da bi se to moglo dogoditi bez političke volje, novčanih ulaganja i društvenog razumijevanja zašto je važno zaštititi druge ljude. To ne bi bio lak zadatak, ali bi spasio stotine hiljada života i spriječio milione u razvoju dugog Covid-a, prenosi Danas.hr.