21. avgust – Skoro 95 odsto osoba u Engleskoj ima antitijela na koronavirus

0
154

Prema novom izvještaju britanskog Zavoda za statistiku 94,2 posto odraslih osoba u Engleskoj ima antitijela za Covid-19. Otprilike 80,7 posto engleskog stanovništva potpuno je vakcinisano, što ukazuje na to da je ostatak od ukupno 94,2 posto osoba antitijela steklo prirodnom infekcijom koronavirusom.

U Velikoj Britaniji generalno je takođe zabilježen porast broja antitijela među odraslima, sa 93,2 posto u Velsu, 89,1 posto u Sjevernoj Irskoj i 93,5 posto u Škotskoj, prema Zavodu za nacionalnu statistiku. Dio toga je zbog visokih stopa vakcinacije, a dio od prirodne infekcije.

Velika Britanija bila je jedna od najteže pogođenih država koronavirusom s više od 6,36 miliona slučajeva i više od 131.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije. Novi izvještaj iz Velike Britanije trebao bi da podigne raspoloženje ljudima koji žele za sobom ostaviti pandemiju, iako je Engleska otvorena još od 19. jula.

Sličan porast može se primijetiti za one u dobi od 16 do 24 godine u Velikoj Britaniji od juna, s tim da je između 51,3 posto i 56,6 posto prijavilo da je primilo barem jednu dozu vakcine protiv Covida-19 u sedmici od 26. jula.

Vakcina Moderna odobrena je u Velikoj Britaniji za djecu od 12 godina ove sedmice, dok je Fajzer vakcina odobrena za tu starosnu grupu prije nekoliko sedmica. Djeca mlađa od 12 godina još uvijek nisu podobna za bilo koju vakcinu protiv Covid-19 u Velikoj Britaniji.

Odrasle osobe u Velikoj Britaniji većinom su primile vakcinu AstraZeneka, koja se oslanja na stariju tehnologiju. No, to će dugoročno biti dobro za odrasle Britance, jer je novo istraživanje pokazalo da, iako je Fajzer nekoliko sedmica učinkovitiji od AstraZeneke, Fajzerova efikasnost s vremenom opada i obje daju približno istu zaštitu, navodi BBC, piše Klix.ba