22. maj – U Institutu Igalo otvorena senzorna soba

0
367

Senzorna soba je proširenje terapijske usluge Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo i namijenjena je pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, kao i Centra za djecu sa posebnim potrebama u Domu Zdravlja Herceg Novi. Ova terapija ima pozitivan efekat na psihomotorni razvoj djece sa smetnjama ponašanja, autizmom i drugim vrstama poremećaja razvoja.
Otvaranju je prisustvovao donator iz Velike Britanije, Ričard Rapazini, čijim sredstvima je nabavljena oprema i izvršena adaptacija prostora. Pored njega, i predstavnica NVO Meritum Lin Montgomeri, kao i predstavnici Instituta, lokalne uprave, osoblje Dječijeg odjeljenja i gosti.
Senzorna soba je sve zastupljenija u terapjiji djece sa posebnim potrebama tako da je sa oduševljenjem prihvaćena mogućnost da se jedan takav spcifičan prostor opremi u Institutu dr Simo Milošević, gdje je među malim pacijentima i do 30 odsto onih kojima je takva terapija potrebna, kazala je dr Sonja Kosać.
Senzorna soba je proširenje terapijske usluge Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo i namijenjena je pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, ali i svima kojima je takva terapija potrebna, podsjetila je direktorka medicinskog sektora Instituta, dr Marina Delić.
Donator Rapazini je kazao da je apsolutno oduševljen kad je vidio kako je potrošen njegov novac: – Urađen je odličan posao. Drago mi je što sam pomogao. Nikada ovaj dan neću zaboraviti –
Uslijediće i obuka osoblja Instituta takođe kroz donaciju NVO Meritum.
U Herceg Novom postoje još dvije senzorne sobe, u Osnovnoj školi Ilija Kišić i u Dječjem domu Mladost. Ali potrebe za ovakvim prostorom su veće.