22. novembar – Prvi crnogorski forum Multipla skleroze

0
263

U hotelu Podgorica organizovan je Prvi crnogorski forum Multipla skleroze u organizaciji kompanije Novartis. MS forum je zamišljen kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, i prezentovanje najnovijih saznanja iz oblasti multiple skleroze, sa željom da postane tradicija i održava se jednom godišnje.

Sastanak je otvorio dr Jevto Eraković, prezentujući detalje o samoj bolesti i uticaju na zdravstveni sistem kao i trenutnu situaciju iz ove oblasti, kao i poziciju Crne Gore u odnosu na region i Evropu. Naglasio je da je Crna Gora lider u regionu kada je u pitanju dostupnost inovativne terapije, dostupnost ljekara specijalista iz ove oblasti i dijagnostičkih procedura.

Dr Balša Vujović je govorio o značaju odnosa benefit-rizik i poziciji zdravstvenog sistema, ljekara i pacijenta kada je u pitanju izbor terapije. Naglasio je da odluka o izboru terapije treba uvijek biti donesena na osnovu procjene efikasnosti i bezbjednosti terapije imajući u vidu specifičnosti pojedinačnog pacijenta.

Moderator interaktivne radionice je bila dr Ljiljana Radulović, a prikaze slučajeva su prezentovali dr Dragica Milikić, dr Slaviša Perunučić i dr Zilha Idrizović. Diskutovalo se o efikasnosti i bezbjednosti terapije uz akcenat na neželjene efekte i kako ih uspješno držati pod kontrolom ili u potpunosti izbjeći.

Sastanak je zaključila dr Radulović ističući značaj realnog kliničkog iskustva, poznavanja mehanizma djelovanja dostupnih terapija kao i podataka koji se odnose na efikasnost i bezbjednost.