22. novembar – Treću noć zaredom neredi zbog Covid-19 mjera – Holandija

0
23

Širom Holandije i treću noć zaredom izbili su neredi u više gradova gdje se policija sukobila s velikim brojem građana koji su protestvovali i uzrokovali velike nerede te su bacali kamenje zbog nezadovoljstva oko mjera protiv širenja Covid-19 zaraze.

Neredi su zabilježeni u gradovima Leeuwarden, Groningen te u Enschedu i Tilburgu. U Enschedeu, gdje je izdata uredba o vanrednom stanju, policija je pendrecima pokušala da rastjera prosnike, vidjelo se na video zapisu objavljenom na društvenim mrežama. U Leewardenu policijska vozila su gađana kamenjem, a protesnici su skandirali i palili baklje.

Policija je saopštila da je pet policajaca povrijeđeno tokom, a najmanje 64 osobe su uhapšene u tri regije, uključujući i desetine onih koji su bacali pirotehniku i ograde tokom fudbalske utakmice na stadionu Feyenoorda iz Rotterdama.

U Roterdamu je policija reagovala zbog povećanja broja protesnika, a gradonačelnik je protest ocijenio kao “orgijom nasilja”.

Vlasti su saopštile da vjeruju da su četiri osobe pogođene policijskim mecima te su primljeni u bolnice.

Proteste je izazvalo protivljenje vladinim planovima da ograniči korištenje Covid-potvrda na ljude koji su se oporavili od Covid-19 ili su vakcinisani, isključivši time one s negativnim testom na virus.

Holandija je nedavno ponovno uvela mjere izolacije za 17,5 miliona stanovnika na tri nedjelje u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa, no dnevni broj novih slučajeva zaraze ostao je na najvišem nivou od početka pandemije.

Neki mladi takođe su izrazili nezadovoljstvo što je zabranjen i vatromet u novogodišnjoj noći, u namjeri da se izbjegne dodatni pritisak na bolnice koje su već bile prisiljene da smanje svoj opseg rada zbog porasta pacijenata s Covid-19 zarazom.

Među ozbiljnijim sukobima bio je i onaj u Haagu, gdje su povrijeđena petorica policajaca, od kojih je jedan u životnoj opasnosti, navodi policija. Hina