23. maj – Razgovorom do izlječenja bolesti zavisnosti

0
47

Društvo u kojem nema mjesta za drogu – poruka je NVO Preporod koja je, u saradnji sa NVO Koltrina, u Kotoru pokrenula besplatno savjetovalište za maloljetnike i članove njihovih porodica. Savjetovalište je otvoreno uz podršku Evropske unije kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) i opštinske Kancelarije za primarnu prevenciju Opštine Kotor, koja je ustupila svoje kancelarije za rad savjetovališta.

Kako ističu u saopštenju UNDP-a, problem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci je neminovna karakteristika svakog društva. Droga ne poznaje starosne granice, a deficit u broju institucija sistema koji se bave prevencijom i tretmanom bolesti zavisnosti, posebno kod maloljetnika, samo je dodatni izazov sa kojim se susreću mladi u Crnoj Gori.

– A na ovaj put se krene lako i nesvjesno, obično pod pritiskom društva, ali i iz lične znatiželje. Korisnik savjetovališta Preporod svoje prvo iskustvo sa psihoaktivnim supstancama veže za kraj osnovne škole i proslavu gdje je prvi put probao alkohol, nakon čega i marihuanu i tablete. Upravo je marihuana bila linija koja ga je dijelila od čitavog jednog svijeta za čije posljedice tada nije znao. Ili nije toliko Mario – navode u NVO Preporod.
Prema istraživanju Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori koje je sprovela Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, 16,2 odsto osnovaca koristi jednu ili više ilegalnih supstanci, dok taj procenat kod srednjoškolaca iznosi 22 odsto. Razlike u polovima gotovo i da nema. A do droge nije teško doći.

Trenutak u kojem zavisnici prelome i odluče da zatraže pomoć se razlikuje od slučaja do slučaja.

Projekat Za budućnost Kotora bez droge dio je prve faze Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, prva faza ReLOaD programa sprovodila se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica. Druga faza projekta je započela u januaru ove godine.